Co přinesl rok 2019? Přečtěte si naši výroční zprávu

Publikováno: 1. 7. 2020 Doba čtení: 2 minuty
Co přinesl rok 2019? Přečtěte si naši výroční zprávu
© Foto: Tereza Hronová

Člověk v tísni vydal výroční zprávu za uplynulý rok 2019. Ve zprávě se snažíme předložit informace nejen o tom, co děláme, ale i naše hodnotová a expertní východiska. Ukazujeme, jak a proč rozhodujeme, jakým způsobem svoji práci strukturujeme, kdo jsou příjemci naší pomoci a spolupracující partneři.

"Rok 2019 byl v mnoha ohledech velmi náročný. Pokračovaly konflikty na Blízkém východě, zhoršovala se bezpečnostní situace v dalších krizových regionech, sílily autoritativní tendence a chuť po tvrdším postupu vůči lidem, kteří pokládají mocným nedovolené otázky, či si je dovolí kritizovat. Narostl počet uprchlíků i tzv. vnitřně přesídlených osob a nejistota, jaký bude další vývoj světové (ne)spolupráce. Děsivě se zhoršila situace v místech ozbrojených střetů, kde jde hlavně o velké mocenské zájmy – a vůbec ne o životy civilistů.

Narostla i moc populistů, kteří svým cynickým pragmatismem podkopávají humanistické hodnoty, postavené na solidaritě, lidských právech, otevřenosti, rovnosti a férovosti – hodnoty, na kterých stojí naše práce a které najdete v této zprávě," říká v úvodu Ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Nejen statistiky, ale i příběhy

Zpráva přináší celou řadu čísel a statistik, které shrnují naši činnost za uplynulý rok. V kolika zemích působíme, co zde děláme, kolika lidem a jak jsme pomáhali v Česku či zahraničí. Zároveň zde ale najdete i příběhy jednotlivých lidí, kterým jsme v roce 2019 pomohli. Jedním z nich je například paní Amina, matka šesti dětí.

V roce 2013 musela její rodina opustit svůj domov v syrském městě Ariha a vrátit se mohla až o dva roky později. Při vzdušném náletu přišla o manžela, který byl zároveň živitelem rodiny. Člověk v tísni jí na přelomu roku 2019 a 2020 přispěl malým grantem. Paní Amina díky tomu začala znovu plést. Kromě oblečení pro svou rodinu plete pro své sousedy, aby si přivydělala na živobytí.

Mutete Chembwete (21) z vesnice Nawinda v západní Zambii je také matka samoživitelka. Naši místní kolegové zjistili, že její rok a půl starý syn trpí podvýživou, a tak jsme Mutet nabídli pomoc. Zúčastnila se dvanáctidenního programu, kde se učila vařit výživné jídlo a starat se o dítě. „Všimla jsem si, že můj syn přibral. Teď už můžu ostatní učit, jak uvařit dobré jídlo z potravin z vesnice,“ chlubí se. Stala se tak dobrým příkladem pro ostatní z komunity a šíří své znalosti dál. Zve sousedy k sobě do kuchyně, rodiče i děti ochutnávají její jídla,a pak zkouší recepty doma.

Kompletní výroční zprávu za rok 2019 naleznete zde.

Podpořte nás prosím
Chci vstoupit do Klubu přátel