Říjnové dýňové čtvrtky v předškolním klubu V Domečku
Publikováno: 4. 11. 2019 Doba čtení: 1 minutaPoslední dva říjnové čtvrtky se děti v Kladenském předškolním klubu dozvěděly spoustu věcí o tradici vyřezávání dýní a vyzkoušely si i, jak se takové dýně dají zpracovat.
První čtvrtek jsme v klubu pekly buchtu. Děti se naučily, jak taková dýně vypadá, kde roste a kdy se sklízí. Potom už jsme se pustili do pečení dýňové buchty. Děti se dozvěděly, co všechno se musí do takové buchty přidat, aby byla dobrá a nadýchaná. Na závěr děti do buchty nastrouhaly dýni.
No a pak už nezbývalo jen čekat, až se buchta dopeče a děti budou moct svým kulinářským výtvorem pohostit také své maminky a babičky, které dorazily upečenou dobrotu ochutnat a podívat se, jak se v klubu vlastně máme. Buchta sklidila u všech strávníků velký úspěch. Někteří si dokonce odnesli kousek na svačinu domů.
O týden později – poslední říjnový den – jsme se s dětmi pustili do vydlabávání dýní.
Nejdřív jsme si zopakovali, co už o dýních víme, a pak jsme se pustili do samotné výroby dýňových lucerniček. Dýně děti pečlivě vydlabaly, potom na ně nakreslily strašidelné obličeje a s pomocí paní učitelek vyřízly strašlivé oči a křivolaké úsměvy. Dovnitř si každý položil svíčku a odnášel si domů podzimní lucerničku.