Lepší zemědělství a kvalitnější potraviny v Demokratické republice Kongo

Publikováno: 13. 9. 2021 Doba čtení: 3 minuty
Lepší zemědělství a kvalitnější potraviny v Demokratické republice Kongo
© Foto: pin

V Demokratické republice Kongo žije přibližně 27,3 milionu lidí a každý třetí člověk trpí akutním nedostatkem potravin. Podle Organizace pro výživu a zemědělství je tak tato země domovem nejvyššího počtu lidí na světě, kteří naléhavě potřebují pomoc se zabezpečením dostatečného množství kvalitních potravin pro sebe a své rodiny.

Situace je obzvláště zoufalá ve východních provinciích, kde miliony lidí denně uléhají do postele hladoví. V provincii Jižní Kivu, kde podle odhadů Světového potravinového programu trpělo 64 % venkovských domácností nedostatkem potravin již před nákazou Covid-19, pandemie dále narušila dodavatelské řetězce a celá situace se tak ještě výrazně zhoršila. Příjmy se snížily, ceny potravin vzrostly a vyvážená strava je dnes pro mnoho lidí jednoduše nedostupná.

Špatná úroda

Jednou z nejhůře postižených oblastí v Jižním Kivu je Kalole, kterou zaplavili lidé prchající před konfliktem v sousedních oblastech. Tento populační nárůst zatížil zemědělskou půdu i zásoby potravin. "Když vypukly boje ve městě Salamabila, moje matka a bratři utekli a přišli žít sem za mnou," říká Thereza, která je jednou z mnoha obyvatel Kalole, kteří se zoufale snaží vyjít s penězi.

Pro lidi, jako je Thereza, je zemědělství často jediným zdrojem příjmů a přežití. Jak ale poznamenává vedoucí programu Člověka v tísni Richard Maisha, zemědělská produkce v Kalole je stále obtížnější. "Kvůli špatné znalosti vhodných zemědělských technik a nedostatku potřebných nástrojů a osiva je zemědělská produkce velmi omezená," říká. "Obyvatelstvo je závislé na několika málo potravinách, které nejsou dostatečně výživné."

Nářadí, osivo a zemědělská školení

Aby bylo zajištěno zlepšení výnosů a zajištění dostatečného množství potravin poskytuje Člověk v tísni spolu s Humanitárním fondem Demokratické republiky Kongo prostředky na produkci potravin pro nejohroženější skupiny obyvatel jako jsou těhotné nebo kojící ženy, podvyživené dětí do 5 let, zdravotně postižené, starší osoby či domácností, jež jsou spravovány ženami nebo dětmi.

Cílem programu je zajistit zemědělskou soběstačnost, aby lidé měli dostatek potravin pro vlastní potřebu i pro prodej na trhu. "Distribuujeme zemědělské nářadí, osivo, zajišťujeme školení pro zlepšení zemědělské produkce a správnou přípravu nutričně vyvážených jídel," říká Maisha. Do dnešního dne projekt podpořil 1 400 lidí.

Judith Yowali je jednou z nich. Když vypukly boje mezi ozbrojenými skupinami, utekla se svými pěti dětmi ze své vesnice v Shabundě a uchýlila se do rodiny, která se jí nabídla pomocnou ruku. "Pracovala jsem na poli, což mi umožnilo živit a vzdělávat své děti, ale konflikt veškeré mé úsilí zmařil. Přišla jsem o všechny úspory a kvůli nejistotě jsme byli nuceni utéct," říká Yowali. "Pak jsem byla vybrána do projektu realizovaného organizací Člověk v tísni, dostala jsem nářadí na obdělávání půdy a osivo, abych mohla opět začít pracovat na poli a uspokojit potřeby své rodiny."

Pomoc využila také Thereza. "Díky této podpoře se mi podařilo uživit své děti i členy rodiny, kteří se mnou přišli žít," říká.

Prevence Covid 19

Kromě pomoci se zemědělskou produkcí a nutričních školení se projekt také snaží předcházet šíření pandemie koronaviru prostřednictvím informačních kampaní. Například informace o osvědčených hygienických postupech a kvalitní výživě jsou sdíleny prostřednictvím komunitních sezeních. Násilí a ekonomické problémy jsou hlavními příčinami hladu v Demokratické republice Kongo, ale pandemie Covid-19 problém potravinové bezpečnosti ještě významně zhoršila.


Autor: Zawadi Izabayo and Petr Stefan, People in Need

Související články