1294: Čtyřciferný dárek pro zemědělské oblasti v Kambodži

Publikováno: 27. 12. 2019 Doba čtení: 4 minuty
1294: Čtyřciferný dárek pro zemědělské oblasti v Kambodži
© Foto: Sophika Kun, PIN Cambodia

„Poprvé za 50 let jsem byl upozorněn na povodeň předtím, než doopravdy přišla, a to díky Systému včasného varování (EWS 1294). Systém nás varuje před katastrofou dříve, než udeří, takže máme dostatek času na přípravy a evakuaci do bezpečí,” říká Noun Vuthy, starosta vesnice Toul Dambang.

Noun Vuthy je hlavou rodiny i vesnice Toul Dambang, která čítá zhruba 400 obyvatel. Vesnice leží podél břehu řeky Mekong v oblasti Tboung Khmum. Stejně jako mnoho dalších zemědělských komunit v Kambodži je i tato vesnice závislá na zemědělské produkci. Hlavními zdroji příjmu obyvatel Toul Dambang je zemědělská činnost a chov hospodářských zvířat. Kvůli své lokalitě však vesnice zažívá po celé generace záplavy.

S hlubokým povzdechem Vuthy líčí svůj smutek nad ničivými následky povodní, které vesnici provázely každý rok. „Záplavy ničí naši úrodu a ztrácíme i svá zvířata. Tak přicházíme o veškerý příjem,” vysvětluje. Ještě horší je, že v oblasti se stále výrazněji začíná objevovat hrozba hladu. Vesničané často musí bojovat s nedostatkem potravin, zatímco přečkávají povodně někde na bezpečném místě. „Během povodní musíme vyjet na loďkách do města pro zásoby, což je vzhledem k silnému větru a dešti velice riskantní,” pokračuje. Nastávají také případy, kdy domácí zvířata kvůli dlouhotrvajícím záplavám umírají hladem. „Kdybychom bývali věděli, že se povodně blíží, mohli jsme se většiny těchto ztrát snadno vyvarovat,” dodává.

Rozšíření systému EWS 1294

Letos se Vuthyho vesnice však může těšit z toho, že systém EWS 1294 byl rozšířen do provincie Tbuong Khmum. Systém je nyní používán i v provinciích Kampong Cham a Svay Reang. Díky projektu Člověka v tísni v Kambodži financovaného UNDP Cambodia, Ministerstvem zahraničních věcí České republiky a díky podpoře Národního výboru pro omezování následků katastrof se rizika katastrof pro obyvatele zranitelných komunit snížila. Nyní, když byl systém včasného varování rozšířen, se lidé v Toul Dambang mohou do systému registrovat a dostávat včasná varování o blížících se povodních na svůj mobilní telefon. Tak získají čas potřebný na přípravu k evakuaci do nejbližšího bezpečného útočiště.

EWS 1294 je nástroj vytvořený pro uživatele mobilních telefonů, který poskytuje informace o výskytu možných přírodních katastrof ve vesnici. Když hladina řek stoupne, ukazatel hladiny vody pošle údaje do centra systémové kontroly a registrovaným uživatelům poté přijde od Provinčního výboru pro omezování následků katastrof (PCDM) varující zpráva. Zaslání varovné zprávy na mobilní telefon je snadné a účinné, protože se k místním dostane velmi rychle.

Zpráva, co zachraňuje životy

Letos přišly povodně do vesnice Toul Dombang v neobvyklou dobu. Většinou přicházejí v srpnu, ale tento rok se přívalová povodeň ve vesnici objevila začátkem září, přičemž zničila veškerou úrodu, která jí přišla do cesty a celou vesnici zanechala ztichlou a prázdnou poté, co se lidé evakuovali do bezpečí vesnice Toul Pongrong. „Cítili jsme úlevu i obavy zároveň, protože jsme nevěděli, jestli a kdy povodeň naši vesnici zasáhne,” vzpomíná Vuthy. S úlevou Vuthy dál vzpomíná na to, co následovalo: „Ten den jsem od 1294 obdržel nečekanou zprávu. Nejdřív mě to zmátlo, ale pak mi došlo, že to může znamenat jen jediné. Nebylo času nazbyt, a tak jsme s ostatními vesničany začali hned jednat a evakuovali se i se zvířaty do Toul Angkrong.”

„EWS 1294 je pro naši vesnici největší dar,” dodává Vuthy. „Naše vděčnost nemá slov.”

Předtím, než systém EWS 1294 dorazil do vesnice, lidé v Toul Dombang neměli žádný přístup k informacím o povodních. Na bezpečná místa se stěhovali teprve tehdy, když voda dosáhla téměř k jejich příbytkům. V dalších případech se hladina řeky zvedla tak rychle, že jejich domovy a úrodu zaplavila přes noc. Pak teprve se na svých loďkách dostávali do bezpečí. Těm, kteří loďku neměli, nezbylo, než se přebrodit někam na sušší místo.

Opravené a modernizované nouzové útočiště pro případ povodní

Vedle rozšíření systému EWS 1294 do provincie Tborng Khmum pomohl Člověk v tísni iniciovat zlepšení infrastruktury četných nouzových útočišť v Kambodži, včetně Toul Angkrong ve vesnici Toul Dambang. Cílem je zlepšit bezpečnost a hygienu během období evakuace. Příště, až se obyvatelé vesnice Toul Dambang budou muset evakuovat, nouzové útočiště ochrání všechny vesničany – dokáže pojmout asi 400 lidí a jsou tam k dispozici čtyři toalety včetně jedné pro postižené osoby.

„Letos jsme zažili nejbezpečnější evakuaci za posledních 20 let. Díky včasnému varování před povodní a vylepšeným útočištím se naši vesničané cítí bezpečně a jsou klidní. Doufám, že všechny komunity v záplavových oblastech v Kambodži budou mít k systému včasného varování přístup,” uzavírá Vuthy.


Autor: Sophika Kun, stážistka pro komunikaci Člověka v tísni v Kambodži

Související články