Děti z klientských rodin vařily s Emanem
Publikováno: 21. 4. 2015 Doba čtení: 3 minutyZvládnou děti uvařit oběd? Dokonce upéct moučník? Pustit je do kuchyně? Může se zdát, že by to mohla být katastrofa, ale zdání klame. Tohle se na Vaření s Emanem nestane.
V neděli 19. dubna 2015 si přišlo pět dětí v rámci sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi zažít celé odpoledne v roli kuchtíků. Po příchodu maminky a dětí je uvítal Eman, jako pravý šéfkuchař. Dětem se rozzářily oči a těšily se, že vaření bude v jejich režii a ony budou tvůrci. Vybaveny kuchařskými čepicemi, zástěrami a vařečkami na ně čekalo vaření hlavního chodu. Svíčkovou nečekejte, aby to byla pořádná zábava na menu byly Ufonské těstoviny. Správně zelené, plněné špenátem a ve tvaru létajících talířů se zakysanou smetanou byly více než delikátním obědem pro děti.
Následovala doba aktivního odpočinku, kdy si děti vyzkoušely i výtvarnou činnost. Za úkol měly ztvárnit kuchaře Emana a UFO, které bylo inspirací pro hlavní chod. Výtvory byly stejně skvělé, jako těstoviny.
Přišel čas na moučník. Předpokládat, že by to byla obyčejná bábovka je více než troufalé. Děti se pustily do přípravy Veselé bábovky. A veselo to opravdu bylo. Originální Emanova příprava těsta, kdy děti musely z jednoho metru házet do mísy ingredience, jako lentilky, bonbóny a čokoládu poskytla dětem důvod k opravdovému veselí. Zmiňovat kolik ingredienci skončilo v míse s těstem, asi není třeba. Přesto se nakonec hotové těsto nalilo do formy a vesele se začalo péci.
V době kdy se po kuchyně začala linout vůně bábovky, si děti vyzkoušely jednu z originálních Emanových her. Ne, nadarmo se říká, že jíme i očima. A teď si představte, že vám někdo tenhle smysl odstřihne. Děti se zavřenýma očima měly za úkol poznávat ingredience, které jim Eman dával do pusy. Děti si vedly v poznávání excelentně, někteří se do konce v případě párku hlasitě dožadovaly přídavku.
Bábovka se povedla na výbornou. Vysvětlit dětem, že teplá se opravdu jíst nemůže, se chvílemi zdálo, jako nadlidský úkol, protože nadšení v jejich očích bylo obrovské. Jenže to, co přišlo závěrem, děti donutilo zapomenout na bábovku ve vteřině. Po Emanově otázce: „ Uvaříme si děti špagety s kokosem a čokoládou?" Nadšení bylo obrovské. Je třeba zmínit, že tenhle kuchařský zázrak asi zřejmě ocení jen děti. Já jsem po jednom soustu zrovna neměla gastronomické nebe v ústech, ale když jsem se rozhlédla kolem, obrázek mluvil za vše. Děti od hlavy, až k patě od čokolády, kokos ve vlasech a špagety po celé kuchyni. Jedno balení špaget se v závěru zdálo, jako poddimenzovaná záležitost.
Po skončení vaření dostaly děti sladkosti a následovalo slavnostní udělení certifikátu o absolvování „ Kurzu vaření s Emanem“. Odměnou byla medaile, samotný certifikát a originální vařečka s logem Emana. Děti odcházely s úsměvem na rtech, s nadšením pro vaření, které hned předávaly hrdým maminkám. Snad i s vědomím, že dokáží i velké věci. Vzpomínky na vaření jim jistě dlouho zůstanou. Některý z nich určitě doma našel i čokoládu ve vlasech jako suvenýr. A kdo ví, možná právě někdo z kuchtíků je budoucím mágem v kuchyni, od kterého budu mít za 10 let delikátní večeři ve vyhlášené restauraci.
Obrovské poděkování ze realizaci, čas, nadšení, elán a neutuchající nadšení pro děti patří Emanovi alias Honzovi Poradovi, který se této akce více než brilantně zhostil. Další velké díky posíláme do vynikající kavárny a cukrárny JUST CAKE v Karlových Varech, protože nám Kateřina Marešová zapůjčila prostory na realizaci kurzu.