Prohlášení fóra nevládních organizací k útoku na nemocnici Al-Shifaa v severozápadní Sýrii dne 14. června 2021

Publikováno: 14. 6. 2021 Doba čtení: 2 minuty
© Foto: pin

Dětská nemocnice a porodnice Al-Shifaa v Afrínu na severozápadě Sýrie se stala 12. června 2021 terčem útoků. Zařízení je jedním z nějvětších zdravotních středisek v severní Sýrii a při útoku zemřelo nejméně 13 lidí včetně 4 humanitárních pracovníků. Dalších 32 civilistů bylo zraněno, mezi nimi i ženy, děti a 11 pracovníků humanitárních organizací, z nichž jeden je momentálně v kritickém stavu.

První raketový útok zasáhl místo vzdálené jen 100 metrů od nemocnice a následující dvě střely zcela zničily pohotovost a porodní sály. Značně poničena byla také místní poliklinika, což nemocnici vyřadilo z provozu.

Nemocnice Al-Shifaa je důležitým zdravotnickým zařízením v severozápadní Sýrii, které obyvatelům Afrínu poskytuje primární i sekundární zdravotní péči. Každý měsíc poskytnou místní lékaři a zdravotní sestry průměrně 15 000 lékařských konzultací. Na porodním sále porodnického oddělení, které bylo při útoku silně poškozeno, se měsíčně narodí přibližně 350 dětí.

Jsme zdrceni ztrátou našich kolegů a odsuzujeme tento útok i další podobné, které cílí na humanitární zařízení zachraňující životy tisíců lidí v nouzi včetně žen a dětí.

Nemocnice Al-Shifaa je zařízení, které podporují mezinárodní dárci a finančními prostředky i OSN. Přesto už čelila třem předchozím útokům, z nichž k poslednímu došlo v roce 2019.

Útoky na civilisty, civilní infrastrukturu a na zdravotnická zařízení jsou jasným porušením mezinárodního humanitárního práva a představují válečné zločiny, které se nesmí přehlížet a tolerovat. Je třeba přijmout závazná opatření, která zajistí, aby civilisté a humanitární pracovníci v Sýrii a v konfliktních oblastech byli chráněni tak, jak uvádí rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2286, přijatá v květnu 2016.

Vyzýváme mezinárodní společenství, aby se postavilo proti útokům na civilní a humanitární infrastrukturu v severozápadní Sýrii a zároveň apelujeme na všechny strany konfliktu, aby se připojily a následně respektovaly mezinárodní humanitární právo a pomohly tak zajistit ochranu civilních obyvatel a humanitárních pracovníků.

Rovněž žádáme, aby bylo okamžitě zahájeno nestranné vyšetřování, které odhalí všechny pachatele a donutí je nést odpovědnost za své činy.

Autor: Northwest Syria NGO Forum