Prohlášení nevládních organizací k výsledkům jednání Rady bezpečnosti OSN

Publikováno: 11. 1. 2020 Doba čtení: 2 minuty
Prohlášení nevládních organizací k výsledkům jednání Rady bezpečnosti OSN
© Foto: PIN archive

V pátek 10. ledna schválila Rada bezpečnosti OSN rezoluci, která redukuje dosavadní přeshraniční humanitární pomoc do Sýrie. Člověk v tísni se připojuje k prohlášení mezinárodních nevládních organizací.

Sdružení nevládních organizací InterAction při této příležitosti připomíná všem stranám konfliktu, že bez ohledu na obsah schválené rezoluce Rady bezpečnosti OSN je povinností všech stran syrského konfliktu chránit civilisty. Tato povinnost s sebou nese také nutnost umožnit nestranným humanitárním aktérům, aby se dostali k lidem potřebujícím pomoc, ať se nacházejí kdekoliv.

V reakci na výsledky jednání Rady bezpečnosti OSN, zveřejňují členové InterAction následující prohlášení. Člověk v tísni se k tomuto prohlášení připojuje.

"Jsme hluboce znepokojeni tím, že Rada bezpečnosti OSN hlasovala tak, aby omezila humanitární pomoc pro miliony zranitelných lidí v Sýrii. Přeshraniční pomoc OSN umožňuje pomoci více než čtyřem milionům lidí, kteří potřebují humanitární pomoc a které se jim může dostat pouze přes hranice, nikoliv ze Sýrie. Po týdnech vyjednávání 10. ledna využili členové Rady bezpečnosti OSN své síly k tomu, aby uzavřely některé cesty, díky kterým se dostalo pomoci milionům syrských obyvatel, včetně okamžitého přerušení poloviny záchranných akcí v severovýchodní Sýrii.

"Rozhodnutí přichází v době, kdy konflikty a útoky na civilisty, nemocnice a školy v Idlibu donutily v minulém měsíci uprchnout více než 300 000 lidí a nepříznivé zimní počasí ještě více zhoršuje utrpení syrských rodin, které žijí bez přístupu k základním službám nebo přístřeší. V severovýchodní Sýrii, kde po tomto hlasování bylo přeshraniční záchranné spojení, které OSN využívalo, uzavřeno, je podle odhadů 1 650 000 lidí odkázáno na humanitární pomoc. Je to další nepřijatelný případ, kdy se politika staví nad životy lidí a který v konečném důsledku povede k dalšímu zbytečnému utrpení."

• International Rescue Committee
  • Save the Children
  • World Vision International
  • CARE