Proslulý kambodžský pepř a jeden velký sen: Nová technologie ulehčila práci na pepřové farmě

Publikováno: 17. 12. 2025 Doba čtení: 2 minuty

Heng Thavy vstává každý den v 5:00 hodin ráno a míří na pepřovou farmu, kde pracuje už dva roky. Žije se svým manželem a malým dítětem. Příjem z farmy je pro rodinu klíčový. Heng a dalším pracujícím na farmě jsme se snažili těžkou práci ulehčit. Na farmu jsme zavedli chladicí technologii poháněnou solární energií, aby byla práce méně náročná a pepř lépe rostl.

Proslulý kambodžský pepř a jeden velký sen: Nová technologie ulehčila práci na pepřové farmě
© Foto: PIN Cambodia

Předtím, než se začala Heng věnovat farmaření, strávila roky jako švadlena v textilní továrně. Dnes farma, kde roste proslulý kambodžský pepř, zajišťuje Heng a její rodině jídlo a ubytování, přičemž rodina hradí pouze náklady na elektřinu; farma je tak pro jejich obživu klíčová.

Dny na farmě jsou fyzicky náročné. V 7:00 je Heng na poli – zalévá, vyvazuje pepřové keře, kope půdu, aby odvodnila přebytečnou vodu, seká trávu a vytrhává odumřelé rostliny. Ve 13:00 hodin práce po obědové pauze opět začíná a končí v 17:00 hodin. 

Kvůli stále větším vedrům a nedostatku stínu je každá činnost vyčerpávající. Přístup k vodě je omezený a rychle se měnící počasí – intenzivní horko následované deštěm – práci komplikují. Také rostliny pepře strádají v těchto extrémních podmínkách, což ohrožuje produktivitu farmy, na které je Heng závislá kvůli příjmu své rodiny.

Pracovní život Heng a ostatních na farmě se změnil se zavedením chladicí technologie poháněné solární energií. Náš tým naučil zaměstnance farmy systém obsluhovat, šetřit vodu a chránit pepřové rostliny během vln veder. I během největšího horka, teď mohou lidé na farmě pracovat v příznivých podmínkách díky chladícímu systému a vodní mlze. Systém se aktivuje automaticky, když teploty stoupnou.

"Dříve jsem se cítila v poledne úplně vyčerpaná a až příliš unavená na to, abych mohla pokračovat dál v práci. Teď mohu pracovat a cítím se mnohem lépe," říká Heng.

Heng popisuje tuto technologii jako něco, co jí změnilo život. Cítí se zdravější, produktivnější a méně unavená. Pepřové rostliny rostou silnější a zelenější, což zajišťuje lepší sklizeň a vyšší příjem. Heng doufá, že ušetří peníze, prohloubí své znalosti o pěstování pepře a jednoho dne si založí vlastní farmu a promění svoji tvrdou práci a zkušenosti v udržitelnou obživu.

"Sním o tom, že jednou budu mít vlastní farmu, kde budu moci využít vše, co jsem se naučila, a možná dokonce naučit jiné ženy, jak lépe farmařit," říká.

Příběh Heng dokazuje, co vše mohou změnit i drobné inovace v zemědělství: spojení technologie, znalostí a posílení postavení žen nejen chrání kambodžský světoznámý pepř, ale také umožňuje ženám, jako je paní Heng, pracovat bezpečněji, vydělávat více peněz a mít velké sny.

Autor: Senghorng Sem

Související články