Daří se jí dobře – Jak Lezuri překonává těžkou podvýživu

Publikováno: 19. 12. 2022 Doba čtení: 2 minuty
Daří se jí dobře – Jak Lezuri překonává těžkou podvýživu
© Tereza Hronová

Dvouletá Lezuri z Angoly už netrpí těžkou podvýživou. Není to skvělá zpráva? Určitě je. Dobrý zdravotní stav a kondice jí pozitivně a trvale změní život. Podvýživa poškozuje kognitivní vývoj dítěte, a pokud se jí nevěnuje pozornost, může mu zničit budoucnost.

Esperança Pereira – dobrovolnice v oblasti výživy v rámci projektu Omande Win realizovaného Člověkem v tísni (ČvT) – měří paži malé holčičce v modrých šatech, to je Lezuri. Usmívá se. Náš angolský tým se s ní setkal před měsícem, když byla ve špatném zdravotním stavu, ale nyní se jí daří mnohem lépe. Když jí měřící proužek přiložíte na ruku, už nezčervená – červená barva je známka těžké podvýživy. Mnoho dětí žijících v angolské poušti Namib trpí podvýživou. "Lezuri se nyní vyvíjí. Propadla se do těžké podvýživy, ale teď už se dostala na středně těžkou podvýživu. To znamená, že se uzdravuje," říká Esperança. 

Komunitní zdravotníci, jako je Esperança, jsou vyškolení v oblasti mobilizace komunity a monitorování podvýživy dětí. "Když najdeme podvyživené dítě, promluvíme si s matkou, aby věděla, jak se má o dítě postarat. Pokud je to možné, pošleme je do nejbližšího zdravotnického centra, kde dítě léčí z podvýživy,” vysvětluje Esperança.

Ve zdravotnických zařízeních jsou děti léčeny z podvýživy, například Lezuri jedla tři týdny pastu na bázi arašídů, které se říká Plumpy'Nut. "Poslouchám, co mi děvčata radí a následuji jejich doporučení. Lazuri už je dobře a zotavuje se," říká Filomena Tomas, maminka Lezuri.

Podvýživa je největší hrozbou pro ty nejmenší

Podvýživa v Angole významně přispívá k dětské úmrtnosti a způsobuje trvalé poškození kognitivního vývoje dětí a dospívajících, což může ohrozit jejich duševní zdraví i produktivitu v dospělosti. ČvT provádí monitoring podvýživy u dětí od 0 do 5 let a informuje o správných stravovacích postupech. Také učí lidi ve vesnicích, jak připravovat polévky a kaše bohaté na vitamíny, a snaží se zvyšovat povědomí o přínosu kojení a příkrmů prostřednictvím komunikačních kampaní měnících společenské chování místních obyvatel.

Naším cílem je snížit hlad, chudobu i potravinovou a výživovou nejistotu komunit v oblasti Moçâmedes, která je silně zasažena změnou klimatu v provincii Namibe, a také zlepšit odolnost a přístup k potravinám zemědělských a pasteveckých komunit náchylných na sucho. 

Projekt "Omande Win-Integrated Support to the Water and Nutrition Sector in Namib", financovaný z programu FRESAN, realizuje Člověk v tísni ve spolupráci s organizací Action for Solidarity and Development.

Tento článek vznikl v rámci projektu 1Planet4All financovaného Evropskou unií.
Autor: Tereza Hronová

Související články